SAUDADE

47 ft Aluminium S&S
gebouwd door Royal Huisman in 1973

Stacks Image 157Jan en Yolanda Palmboom hebben in de zomer van 2008 een voormalige Admiral Cup winnaar, de Saudade, gekocht. De thuishaven van de vorige eigenaar was San Diego, Californië. Zij besloten het schip zelf naar Nederland te varen en hebben ruim 2 maanden aan het schip gewerkt ter voorbereiding.

Jan heeft alle communicatie- en navigatieapparatuur zelf geïnstalleerd, een nieuwe motor geplaatst, energievoorzieningen geregeld d.m.v. een aggregaat, er is een windgenerator aangeschaft en een autopilot. De zeilen werden vervangen voor zwaar dacron cruisingsails, het voorstagprofiel werd vervangen voor een Harken rolfok. Dit alles omdat het schip door 2 mensen gevaren zou worden. Een monitor windvaan zagen zij als derde crewlid.

De grote ‘oversteek’ begon op 25 november 2008. Het schip voer langs de Mexicaanse kust, Costa Rica, Panama, Kaaimaneilanden, Cuba, Miami, Bermuda, Azoren naar Europa. Vanaf Cuba is een goede vriend met hen meegezeild, Dirk Fokkema genaamd. Dirk is eigenaar van de Staron 39Ft, het vorige schip van Jan en Yolanda. Op 9 juli 2009 kwam de Saudade aan in IJmuiden.

Hun reisverhalen zijn onlangs gepubliceerd in het boek ‘282 dagen Saudade’. De prachtige site geeft eveneens een impressie van hun avonturen. Zie www.desaudade.nl.

Leuk om te vermelden is, dat de Saudade vele jaren naast de Flyer dienst heeft gedaan als lesschip bij the Orange Coast College, School of Sailing.
Van de vorige eigenaar kregen zij een cap met een handtekening van Olin Stephens, die het schip in San Diego heeft bezocht.

Het schip ligt nu te bewonderen in Marken. Jan heeft intussen vele aanpassingen gedaan zoals zonnepanelen en een warmwatervoorziening. Een luxe die zij niet eerder kenden. Met vakanties zeilen zij regelmatig naar Engeland of de Franse kust.
Een schip om van te houden!!

Jan Palmboom (Deventer, 1954) houdt van techniek, wedstrijdzeilen, schilderkunst, poëzie en muziek. Jan handelt in onroerend goed en is vertegenwoordiger voor UPS, gespecialiseerd in Maritiem gerelateerde bedrijven.

Yolanda Palmboom (Bennebroek, 1958) heeft als interesses: theater, dieren, poëzie, zeilen, muziek en schrijven. Yolanda werkt als uitvaartbegeleidster bij de PC Hooft Groep en is trouwambtenaar. Tevens is zij auteur van ‘doodgewoondood’, ‘trouwvrouw’ en ‘de mensenluisteraar’ onder haar pseudoniem J. de Smit.Stacks Image 159
RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver